HOE PAS “GELOOF ALLEEN” EN “RADIKALE INSLUITING” BYMEKAAR?

(‘n Portret van Martin Luther in sy jonger dae – SOLA FIDE was hierdie man se oorlogskreet teen duiwel, bose gees en antichris)

[Waarskuwing: Sommige lesers mag hierdie skrywe ontstellend vind]

’n Lidmaat van die gemeente waar ek Sondae aanbid het hierdie week ’n koerant artikel van Chris Jones onder my aandag gebring. Die artikel se titel is “Die koeël en die kerk – Die gay-debat moet gesien word teen die agtergrond van ’n evangeliese boodskap van insluiting.” 12 Maart 2017; Rapport.

Tussen hakies dit is hierdie Chris Jones wat ’n paar jaar gelede nog die kerk op hol gehad het toe hy en James Kirkpatrick verstellings aan die kerk se houding teenoor lidmate wat hoereer – sagter gestel: saam bly, op die teologiese tafel vir verorbering geplaas het. 

Jones argumenteer gewoon dat die insluiting van alle soorte mense wat ons in die Bybel teëkom eenvoudig ’n gegewe is, en dat dit verkeerd en futiel sou wees om heeltyd as kerk teen dit te skop: “En op geen manier sal ons hierdie Bybelse ‘trajek’ van insluiting kan verander nie.” Hier’s nog een: “Die boodskap van Christus is ongetwyfeld ’n inklusiewe een en daag die kerk elke keer uit wanneer hy kategorieë van uitsluiting (probeer) bewerkstellig.” Jones basuin in hierdie woorde tog skaamteloos sy verwerping van sulke “kategorieë van uitsluiting” uit, op sy eksegeties-hermeneutiese vuvuzela. Nie geloof EN besnydenis nie, argumenteer hy. Nie geloof EN weerdoop nie. “Dink hier maar net aan hoe Jesus die wat voorheen uitgesluit was, ingesluit het: die Samaritaanse vrou, die hoofman, die onaansienlikes, die vrou wat andersins gestenig sou word…” Jones span natuurlik hierdie argumente van hom in om voorbrand te maak vir die “NG Kerk se goeie 2015-besluit oor selfdegeslagverhoudings” en om homoseksuele mense by die kerk in te sluit.

Maar 2017 is mos die 500-jarige herdenking van die protestantse Reformasie, en daarom was dit veral hierdie woorde van hom wat my penorent laat sit het toe ek dit lees: 

“Die kerk het al hierdie radikale insluiting totaal gemis – eintlik ondermyn – soos om te bely dat geloof alleen genoeg is, maar dan allerlei ‘plusse’ by te voeg.”

Wha! Wha! Sê ek vir myself, hier sit ons met reformatoriese teologie! Geloof alleen spreek mens in Latyn uit as SOLA FIDE. Net vandag op Faceboek ’n MIEMSIE (my poging vir die Engelse meme) gesien met Martin Luther op waar hy sê dat hy elke week vir sy mense regverdiging deur die geloof preek omdat hulle elke week dit weer vergeet. So, met al die Ooms met safari-pakkies op die wal met hulle “tradisionele waardes” en “geykte opvattings”, het ek na Jones se reformatoriese verduideliking nie meer ’n saak met hulle nie. In hierdie bootjie klim ek met oorstelpte gewilligheid, stroomversnellings, watervalle, krake en skeure ten spyt: Sola Fideeeeeeeee!

Laat my tog toe om uit te vind wat die praktiese reëlings rondom Jones se RADIKALE INSLUITING gaan behels, want so iets kan nogal tot onsekerheid lei as mens dit nie helder uitspel nie. Hoe beplan hy om die insluiting van hulle gemeenskap se pedofiele (om dit nou by die seksuele te hou) weg te hou van die Suid-Afrikaanse regering se ore?Want ek weet dat ons regering nogal erg teen hierdie tipe mense is. En die verkragters van hulle area, sou hulle hulle in dieselfde kerk-program as die eerste groep intrek, of sou hy sê mens moet maar diversifiseer – iets anders vir hulle aanbied? En, die mense wat geslagsgemeenskap met diere het van die wyer area daar by Stellenbosch, wat van hulle? En indien die regering dan wel van hierdie mense in Jones-hulle se gemeente kom arresteer en hulle uit Jones-hulle se gemeente uitsluit, het hulle gemeente ’n trust wat sal help om die regskostes van hierdie lidmate van hulle te dra met die doel om hulle los te kry uit die kloue van die wat hulle wil uitsluit uit hulle gemeente? Ek kan verkeerd wees, maar as jy my vra mag die regering ook van hulle gemeente se leierskap in hegtenis neem omdat hulle stilgebly het oor hierdie groepe se lewenswyses daar. Mens mag dalk meer geld nodig hê. Maar die visie wat Jones voorlê is tog RADIKALE insluiting, en dit veronderstel tog ook risiko’s; gevare; en soms ‘n prys om te betaal. Nie waar nie?

Dit was maar van die vrae wat ek gehad het.    

“Jesus sê vir haar: Gaan roep jou man en kom hier. Die vrou antwoord en sê: ek het nie ’n man nie. Jesus sê vir haar: Jy het reg gesê: Ek het nie ’n man nie; want jy het vyf mans gehad; en die een wat jy nou het, is nie jou man nie. Dit het jy met waarheid gesê.” Johannes 4 verse 16 tot 18.

“ ‘Vrou waar is daardie beskuldigers van jou? Het niemand jou veroordeel nie? En sy antwoord: Niemand nie, Here. En Jesus sê vir haar: Ek veroordeel jou ook nie. Gaan en sondig nie meer nie.” Johannes 8 vers 11b.


Lewer kommentaar

Verskaf jou besonderhede hieronder of klik op 'n logo om in te teken:

WordPress.com Logo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by WordPress.com. Log Out /  Verander )

Google+ photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Google+. Log Out /  Verander )

Twitter picture

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Twitter. Log Out /  Verander )

Facebook photo

Jy lewer kommentaar met jou rekening by Facebook. Log Out /  Verander )

Connecting to %s